1990’s House, Littleton, Winchester, Hampshire

The Project

We were asked to look at this 1990’s house in Littleton, Hampshire. Our client had lived in this typical modern speculative house for several years. We had undertaken a project on an adjacent property and were approached to remodel and extend this house. We were keen to create a more family friendly living area and improve the appearance of what was a very ‘brown’ house.

The scope of work

Linking the house to the detached garage was an obvious starting point. It created an additional bedroom and a study. Removal of internal walls dividing the kitchen from the dining room created a large family living space. Sliding folding doors were added to the kitchen and the main living room, opening on to an existing patio and large garden. To create a fun light central space the existing porch was removed and the main stair hall pushed forward so a gallery could be created with top light. The existing stair handrails were replaced and glazed balustrades used on the stair and gallery to create a light modern space. Outside the original softwood stained windows were replaced with high quality scandinavian windows and external tile hanging was removed and replaced with render. This and redecoration of the brown fascias and soffits in lighter colours has transformed the appearance of the ‘brown’ house. A new kitchen, electrical installation, pressurized hot water and underfloor heating completed a major overhaul of the property.

Contract value £180 000 excl VAT. Fixed Price Building Contract.M/p>